Crocus sativus

SchipperElberse speelt in op de wereldwijde trend, om de plantgoed voorziening voor de saffraan teelt los te koppelen van de saffraan productie. SchipperElberse produceert en verkoopt hoogwaardig plantgoed van de Crocus Sativus, maar produceert zelf geen saffraan.

Perfecte locatie
Onze thuisbasis, de provincies Drenthe en Groningen, heeft vele hectares vruchtbare humusrijke grond. Er heerst een mild zeeklimaat. De watervoorzieningen in deze regio’s is ronduit goed. Mede hierdoor groeit een uitstekende kwaliteit Crocus Sativus met ‘veel inhoud en potentiële bloei’.

Zo kan er op ons bedrijf ieder seizoen een goede groei en opbrengst gerealiseerd worden. Dat betekend een stabiele en betrouwbare leverantie van plantgoed.

De teelt

We planten onze crocusbollen in september en oktober. Na opkomst volgt de bloei ongeveer eind oktober, begin november.

Gedurende de teelt wordt er veel aandacht besteed aan selectie, onkruidbeheersing en vraat van ongedierte. Door een ruime vruchtwisseling kent de teelt weinig tot geen ziekte problemen.

Eind juni begin juli wordt er begonnen met de oogst. De specifieke saffraan wordt vanwege klimatologische omstandigheden door ons niet geoogst. Bovendien, ons gaat het om de bol als plantgoed.

Na het rooien worden de bollen gewassen en gedroogd, waarna het product verder kan worden verwerkt en op maat gesorteerd. De bollen kunnen geleverd worden op gewicht of in stuks. Door een hoge mechanisatiegraad kan er snel en efficiënt gewerkt worden hierdoor ontstaat ook een relatief korte levertijd.

Het Zuidelijk halfrond

SchipperElberse heeft veel ervaring opgebouwd in de preparatie van de Crocus Sativus bollen speciaal voor het Zuidelijk halfrond.
In onze bewaarfaciliteiten hebben we de mogelijkheid om de bollen door middel van een temperatuurbehandeling geschikt te maken voor opplant in de maanden januari, februari en maart.

Door een innovatieve temperatuur-en-bewaar-strategie zijn wij in staat de bollen in kiemrust en in goede conditie te houden tot aan het moment van levering.